Gondok sokaságának árnyékában rendeztek méhésztalálkozót Jászberényben

Megosztás

2024-ben került harminchatodik alkalommal megrendezésre a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó a Jászság fővárosában, néhány nappal hazánk egyik legnagyobb, többnapos folklórfesztiváljának, a Csángónak a kezdete előtt, aminek hagyományosan szintén Jászberény ad otthont. Az idei találkozó nem bővelkedett jó hírekben, a gyulai szaktanácsadó, Árgyelán János úgy fogalmazott, rossz a mézhelyzet Magyarországon.

Árgyelán a Gyula TV-nek arról beszélt, hogy jelenleg a mézet csak a 2010-es nagybani felvásárlási áron tudják értékesíteni. Az Európai Unióban mézhiány tapasztalható, ennek ellenére nem a hazai mézek kerülnek az asztalokra, hanem az ismeretlen eredetű kínai és ukrán termékek, amelyeket olcsón tudnak Magyarországra is szállítani.

Emellett kifejtette, hogy a mézet nagyon alacsony áron lehet értékesíteni. Egy kilogramm méz jelenlegi nagykereskedelmi ára mindössze egy gombóc fagylalt árával egyenlő. Emiatt sok méhész fontolgatja, hogy felhagy a munkájával, vagy csökkenti az állományát, bár vannak még olyanok, akik továbbra is kizárólag ebből élnek.

Ilyen körülmények között rendezték meg Jászberényben augusztus 4-én a XXXVI. Nemzetközi Mézvásárt és Méhésztalálkozót. A tavalyi mézkirálynők mellett jelen volt Budai Lóránt polgármester, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Pócs János országgyűlési képviselő és dr. Felman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

„Következetes munkával el kell érni, hogy a jövőben minél több magyar honfitársunknál legyen az egészséges táplálkozás szerves része a méz. Az exportorientált magyar mézágazat és a méhészek megélhetése szempontjából kulcskérdés, hogy az európai piacokon uralkodó, tisztességesnek nem nevezhető versenyfeltételek újra egyenlők legyenek az unión belül megtermelt és az unión kívül előállított méztermékek között”  – mondta az államtitkár.

A rendezvényen felszólalt Budai Lóránt beszédében arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy vigyázzanak a méhekre, becsüljék meg a méhészeket és fogyasszanak minél több kiváló minőségű magyar mézet. A döntéshozókat arra kérte, hogy találjanak megoldást a fennálló problémák megoldására és álljanak ki a magyar méz érdekei mellett.

Kép: Gémesi Balázs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek